Osa-aikaisuus ei ollutkaan niin yksinkertainen asia / "Vääristynyt kuva"

 Viime postauksessa kerroin, että minulle haetaan osa-aikaista työkyvyttömyyseläkettä. Olihan se hyvä ajatus, mutta käytäntö osoittautui varsin hankalaksi.

Täysi kuntoutustuki ja työkyvyttömyyseläke maksetaan kansaneläkkeenä ja takuueläkkeenä, mikäli työeläkettä ei ole kertynyt riittävästi. Osakuntoutustuki ja osa-aikainen työkyvyttömyyseläke pohjautuu kuitenkin vain työeläkkeeseen, eikä niitä makseta kansaneläkkeenä ja takuueläkkeenä. Eli kertyneen työeläkkeen määrä määrää sen, miten suuri osa-aikainen eläke tai kuntoutustuki olisi.

Työhistoriaa minulla ei sattuneesta syystä vielä ole juurikaan, joten työeläkettäkään ei ole kertynyt kuin olematon summa. Osa-aikainen työkyvyttömyyseläke jäisi siten todella pieneksi. Ei naurattanut kun tämä fakta valkeni minulle..

Jäljelle jäi lopulta mahdollisuus selvittää oikeus soviteltuun työttömyyspäivärahaan. Sitä saattaisin saada pienen palkkani päälle. Asia on vireillä TE-palveluiden ja Kelan kanssa.

Järjestelmä ei tue ainakaan minun ikäistä osatyökykyistä, jolla työeläkettä ei ole vielä kertynyt. Olen väliinputooja. Pitäisi olla täysin työkykyinen tai työkyvytön niin pääsisi helpommalla - osatyökyky tuntuu olevan melkoisen vaikea yhtälö. Suututtaa, että järjestelmä on tältä osin vääristynyt, mutta minkäs minä sille mahdan. Tottakai tekisin täyttä päivää töitä, jos se olisi mahdollista. Mutta kun ei ole.

Edellisessä postauksessa puhuin myös siitä, että odottelen tuloksia syövän tilannetta kuvaavista veriarvoista. Pitkästä, pitkästä aikaa kalsitoniini oli kääntynyt laskuun ollen nyt 275 pmol/l, samaa tasoa kuin vuosi sitten. Se oli helpottava tieto! Ei tarvitse kuvantaa vielä ja voi muutenkin taas hetkeksi huokaista.

Saa nähdä mihin liemeen vielä joudun TE-palveluiden kanssa. Soviteltua päivärahaa saadakseen pitää olla valmis vastaanottamaan työkykyään vastaavaa kokoaikatyötä. Tietenkin toimitan lääkärin lausunnon heillekin, jotta sieltä ei tulisi järjettömiä työtarjouksia, mutta silti vähän kuumottelee. Ja olisihan aina se vaihtoehto, että tyydyn puolikkaaseen palkkaani, mutta mutta.. Vaikeaksi on tehty osatyökykyisenä oleminen.


"Kumpi on pahempi asia:
Etsiä väärästä paikasta
Vai olla etsimättä ollenkaan?
Vääristynyt kuva
On enemmän kuin tuhat sanaa"
Stam1na

Kommentit

Suositut tekstit