Se, mitä en halunnut kuulla / "Kipu kuolee huutamalla"

Gastroenterologian poliklinikka: odotuksia, pelkoja ja aula, jonka katto kohoaa kauas ylös. Viimeksi sain vain lämmintä kättä, eikä tälläkään kertaa paljoa enempää ollut tarjolla. Viime viikolla otetuista MRI -kuvista kävi selkeästi ilmi, että ganglioneuromatoosi on korruptoinut suolistoni hermoston. Paksusuolessa on paljon laajentuneita osioita, jotka eivät tosin ole vielä niin laajentuneita, että voitaisiin puhua megakoolonista. Hermoston surkea kunto on johtanut myös siihen, ettei paksusuolessa ole enää normaalia liikettä jäljellä kuin ihan vähän. Jäljellä oleva liike ei toimi kuten pitäisi, mikä on osasyy päivittäisiin vatsakipuihin. Laajentunut paksusuoli ja sen puutteellinen liike on myös syynä vatsani voimakkaaseen turvotukseen. Ohutsuoli sentään näytti olevan ok ainakin toistaiseksi.
   
Mitä asialle sitten voi tehdä? Ei juuri mitään. 
  
Suoliston motiliteettia eli liikettä lisäävistä lääkeaineista ei ole hyötyä, kun se hermosto nyt ei vaan enää toimi. Vahvempia kipulääkkeitä ei uskallettu määrätä, etteivät ne lamaa sitä vähääkin liikettä, joka vielä on paksusuolessa jäljellä. Triptyliä lasketaan, jotta sekään ei vain lisäisi ummetusta (ja kun se ei ole kipuihin auttanut, niin samapa tuo). Sain kipujen vuoksi lähetteen kipupolille, mutta arvoitukseksi jää kuinka pitkään joudun odottamaan kipulääkärille pääsyä. Lisäksi asiani lähetetään ravitsemusterapeutin pohdittavaksi, vaikka en olekaan havainnut ruokavaliolla olevan minkäänlaista vaikutusta mihinkään, mutta tuleepahan sekin kokeiltua. Jossain vaiheessa pohdin sosiaalineuvojan kanssa Kelan tukiviidakkoa, sairauspäivärahaa kun ei saa loputtomiin. Varmaa on vain se, ettei tämä tästä omia aikojaan korjaannu. Menee vain huonommaksi, mutta millä aikajänteellä, sitä ei tiedä kukaan.
  
Paksusuoli joudutaan jossain vaiheessa poistamaan, mutta siihen ei lähdetä ennen kuin on ihan pakko. Siinä kun on omat ongelmansa, vaikka ihminen pärjääkin ilman paksusuolta. Käytännössä leikkaus tulee ajankohtaiseksi sitten kun paksusuoli ei enää toimi ollenkaan tai on laajentunut megakooloniksi. Kontrolliaika puolen vuoden päähän, ellei tilanne hankaloidu ennen sitä. Lääkäri komensi olemaan yhteydessä, jos vointi menee heikommaksi ja toivotti kaikesta huolimatta hyvää kesää. 
Lähdin polilta toivoen, että tämä kaikki olisi vain pahaa unta.

Itkettää, suututtaa, turhauttaa, väsyttää. 
Väsyttää ihan hirveästi. 


"Luotettu ehkä liikaa
siihen että aika korjaa
se minkä vuoksi nähtiin
niin kovin paljon vaivaa

Että hajalle saatiin
Se mikä kauniiksi tarkoitettiin

Kipu kuolee huutamalla
alastomana lattialla
Miten kauan sitä kestää
ei, sitä ei voi tietää

Kehen sattuu ja kuinka paljon
siitä kysymys enää tässä kai on
Kun on saavuttu siihen pisteeseen
ettei mikään ole varmaa"
Apulanta - Koneeseen kadonnut


Kommentit

  1. Huono juttu että tilanteeseen ei saa heti mitään apua. Kivun kanssa oleminen joka päivä ei ole helppoa.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Kysy, kerro, kommentoi, ehdota - jokaisella sanalla on merkitystä. :) Anonyymit: käyttäkää jotain nimimerkkiä, jotta pystyn erottamaan teidät.

Suositut tekstit