Endokrinologian kontrolli / "Aikaa ennen valoa"

Kävin reilu viikko sitten rintakehän magneettikuvissa. Otettiin kontrollikuvat siitä jostakin kasvaimesta, joka välikarsinaan on ilmestynyt. Nyt sain kuulla tulokset ja helpotuksen sijaan ensimmäinen reaktio oli viha: ei se ole mikään kasvain koskaan ollutkaan. Se on vaan kateenkorva. Tällä kertaa kuvat lausunut radiologi tiesi sanoa, että kateenkorva voi kutistua olemattomiin jos elimistö on merkittävän kuormituksen alla ja sitten palautua ennalleen: siksi loppuvuodesta 2017 otetuissa kuvissa sitä ei edes näy ja vuoden päästä siitä se näkyy. Miksi tätä ei tiedetty keväällä endokir meetingissä? Miksi minun piti taas elää epätietoisuudessa ja pelossa ihan turhan takia? Saako olla vihainen? On se tietenkin hyvä, ettei siellä kasva mitään mikä ei sinne kuuluisi, mutta voitte varmaan kuvitella mitä se tekee ihmiselle pelätä ihan turhan takia. Varsinkin kun tämä on jo kolmas väärä hälytys viime vuosien aikana, joista yhtä lukuunottamatta asia olisi voinut selvitä hetimiten eikä kuukausien päästä. Tietenkin ymmärrän sen, etteivät asiat aina selviä heti, mutta kun tässä on ollut vähän muutakin kestettävää..

Labrat oli ok. Kalsitoniini on entistä tasoa ja feokromosytoomasta ei ole viitteitä. Sentään jokin asia on hetken pysynyt kunnossa.

Jokin aika sitten kuulin toiselta MEN2b -potilaalta, että hänellä käytetään somatostatiinin analogia ganglioneuromatoosin oireiden hillitsemiseen. Ja hetkeä myöhemmin tuli vahingossa ilmi, että toisenkin MEN2b -potilaan suolisto-oireet ovat olleet poissa sinä aikana kun somatostatiinin analogia on käytetty. Kyselin lisää, mutta sain vastauksia vain yhden, ja hän ei ollut tästä lääkkeestä hyötynyt. Mutta koska kaikki järkevä ja vähän vähemmän järkevä on jo kokeiltu suolisto-oireiden hillitsemiseksi, soitin gastroenterologilleni kysyäkseni tätä vaihtoehtoa. Päätettiin, että juttelen endokrinologini kanssa, sillä somatostatiinin analogi vaikuttaa niin moneen asiaan. Endokrinologi suostui kokeiluun ja nyt odotan seuraavaa arkipäivää, jotta voisin varata tk:sta pistosajan.

Somatostatiinin analogeja (lanreotidi, okreotidi) käytetään agromegalian ja neuroendokriinisten kasvainten hoitoon. Agromegalian hoidossa somatostatiinin analogit estävät ylimääräisen kasvuhormonin ja IGF-1:n vaikutuksia ja neuroendokriinisten kasvainten hoidossa niiden erittämien hormonien vaikutusta ja mahdollisesti myös kasvainten kasvua. Yksinkertaistettuna somatostatiinin analogit estävät tiettyjen hormonien vaikutusta elimistössä ja mikäli potilaan oireet johtuvat näiden hormonien ylimäärästä, oireet lievittyvät.

Somatostatiinin analogit ovat injektioina annettavia lääkkeitä. Ne pistetään tyypillisesti kerran kuukaudessa. Vaikutusmekanisminsa vuoksi ne voivat aiheuttaa verensokeritasapainon heilahtelua, suolisto-oireiden vaikeutumista ja sappikiviä. Hiukka pelottaa aloittaa tämä lääkehoito, mutta onneksi tiedän edes kahden MEN2b -potilaan hyötyneen tästä, joten ehkä minäkin.. Se jää nähtäväksi. Onpahan sitten kokeiltu tämäkin vaihtoehto. Ja aloitetaan tietysti pienimmällä annoksella, jotta nähdään siedänkö tätä lääkettä ylipäätään eikä hoitoa tarvitse jatkaa yhtä pistosta enempää jos haitat ylittävät hyödyt. 

Ja rehellisesti sanottuna olen niin kypsä näihin suolisto-oireisiin, että haluan kokeilla mahdollisista haitoista huolimatta. Mitä sitten, jos tämä ei auta? Jaa-a. Ideat on loppu kaikilta. Fingers crossed.

Kommentit

Lähetä kommentti

Kysy, kerro, kommentoi, ehdota - jokaisella sanalla on merkitystä. :) Anonyymit: käyttäkää jotain nimimerkkiä, jotta pystyn erottamaan teidät.

Suositut tekstit