Voihan väsymys / "Muista hengittää"

 Kuten otsikosta voi päätellä, ei kaikki väsymys ole ihan niin vain helpottanut. Pahin helpotti kyllä, mutta sitkeässä tuntuu olevan loput. Saatan nukkua lähes kellon ympäri ja silti varsinkin aamuisin ja aamupäivisin olen ihan unessa.

Kun hydrokortsionia meni leikkauksen jälkeen iso annos, en ollut näin väsynyt ollenkaan. Mutta annosta piti laskea, koska liian suuri annos aiheuttaa pitkässä juoksussa haittoja, ja nyt menee 25 mg vuorokaudessa. Väsymys hiipi arkeen sitä mukaa kun annosta laskettiin. Ärsyttää, mutta toiveissa on, että tälle vielä jotain tapahtuisi.

On mahdollista, että elimistö yhä sopeutuu matalampaan hydrokortisonin annokseen ja väsymys siten helpottaa vielä ajan kanssa. Toinen mahdollinen apu on DHEA, joka tulevaisuudessa luultavasti aloitetaan.

DHEA eli dehydroepiandrosteenidioni on lisämunuaisten erittämä testosteronin esiaste. Pieniä määriä DHEA:ta erittyy myös munasarjoista. DHEA on naisen elimistössä pääasiallinen testosteronin lähde. Kaikille Addisonia sairastaville ei automaattisesti aloiteta DHEA korvaushoitoa, mutta osa saattaa siitä hyötyä, varsinkin jos tilanne näyttää siltä ettei asianmukainen glukokortikoidihoito riitä. Joten olen toiveikas ja odotan huhtikuun lopulla olevaa endokrinologian kontrollikäyntiä ihan hyvillä mielin.

Väsymys poislukien on mennyt ihan hyvin. Pelkäsin ennen leikkausta, että millaista tulee olemaan tasapainottelu hydrokortisonin kanssa, mutta kovin paljon ei ole tarvinnut tasapainotella. Jonkin verran on hakemista siinä miten paljon tätä kehoa voi rasittaa ilman, että tarvitsee ottaa lisäannosta, mutta siinäkin kokemus opettaa.

Odotan kevättä. Ja koronarokotusta. Kaupunki muutti rokotusjärjestystä, joten saa nähdä, ehdinkö saada rokotteen ennen kesää. Toivottavasti ehdin.

"Jos vesi nousee taas ja se vie
Sinut mennessään, muista hengittää
Mä patoan nämä veet, muista hengittää"
Vesterinen yhtyeineen - Muista hengittää

Kommentit

Suositut tekstit