Feokromosytooma / "Arriving somewhere but not here"

Väsymys, joka ei helpota millään määrällä unta tai lepoa. Korkea verenpaine, korkea syke. Kohtaukset, joihin liittyy korkean verenpaineen ja sykkeen lisäksi päänsärky ja vapina. Näitä oireita tällä kertaa.

Labroissa näkyi selkeä viite feokromosytoomaan. Metanefriini on koholla. Kävin CT -kuvissa, joiden tulokset sain maanantaina. Jäljellä olevassa lisämunuaisessa näkyy 1,5 cm kasvain, joten feokromosytooma on nyt varmistettu. Tällä viikolla lääkärit päättävät leikkauksesta.

Leikkaus voi olla mahdollista tehdä kahdella eri tavalla:
Joko jäljellä oleva lisämunuainen poistetaan vaan kokonaan, jolloin minulle tulee Addisonin tauti tai sitten leikataan siten, että lisämunuaisen kuorikerros säästetään. Jälkimmäinen tarkoittaisi sitä, että oma hormonituotanto säilyisi sellaisena kuin se on nyt ollutkin, mutta eri asia on se voidaanko tätä leikkaustektiikkaa käyttää ja tarkoittaisiko se reissua Meilahteen. Ja ennen leikkausta on aloitettava sekä alfa- että beetasalpaaja, jotta leikkaus on mahdollista tehdä turvallisesti.

Kuorikerroksen säästäminen on mahdollista, koska lisämunuainen koostuu kahdesta osasta: ydin- ja kuorikerroksesta. Ydin tuottaa adrenaliinia ja noradrenaliinia, kuoriosa mm. kortisolia. Feokromosytooma syntyy ydinkerrokseen. Jos kasvain on ytimessä "nätisti", voidaan pelkkä ydinosa poistaa, jolloin kuorikerros ja siten oma kortisolituotanto säilyy. 

En vielä tiedä milloin saan tietoa leikkauksen toteutustavasta, -paikasta saati ajankohdasta. Tässä on yksi koronakin sotkemassa asioita. Itse toivon kuorikerroksen säästävää leikkausta, sillä elämä ilman paksusuolta ja ilman molempia lisämunuaisia on haastavaa. Toivon myös, että leikkaus olisi mahdollisimman pian, sillä oireet eivät helpota odotellessa.

Tämä vuosi on ollut nätisti sanottuna ihan hirveä. En oikein edes tiedä mitä ajatella kun taas joudun leikattavaksi, vaikka ensi vuoden puolelle se menee kuitenkin. Taas pitää toipua jostain kun hädintuskin on edellisestä selvinnyt. Mutta ehkä tämän jälkeen, vihdoinkin, olisi minun vuoro elää eikä vain sairastaa.



"Ever had the feeling you've been here before?
Drinking down the poison the way you were taught"

Porcupine Tree

Kommentit

Suositut tekstit